Debuut van Hyundai Motor's IONIQ 5 N eN1 Cup Car luidt nieuw tijdperk voor EV Racing in

Debuut van Hyundai Motor's IONIQ 5 N eN1 Cup Car luidt nieuw tijdperk voor EV Racing in

  • De IONIQ 5 N eN1 Cup auto wordt onthuld tijdens de officiële oefenronde voor deelnemende teams aan het komende Hyundai N Festival-motorsportevenement.
  • De IONIQ 5 N eN1 Cup auto is gebaseerd op de IONIQ 5 N high-performance elektrische auto (EV) en beschikt over motorsport-upgrades en een hoge duurzaamheid voor intensieve circuitritten.
  • De IONIQ 5 N eN1 Cup auto is geschoeid op slicks, heeft een vernieuwde bodykit, diverse lichtgewicht kenmerken, verbeterde veiligheid en andere aanpassingen die gericht zijn op het rijden op circuit
  • Hyundai N Festival introduceert EV-races met de eN1-klasse en biedt een platform voor teams om zich te ontwikkelen en te leren over de volgende generatie EV-motorsport.

SEOUL, 31 maart 2024 - Hyundai Motor Company onthulde vandaag de IONIQ 5 N eN1 Cup auto tijdens de officiële ronde voor deelnemende teams aan het aankomende Hyundai N Festival motorsport evenement. Deze unieke elektrische raceauto is gebaseerd op de bekroonde IONIQ 5 N high-performance elektrische auto (EV) en luidt een nieuw tijdperk in voor duurzaam racen.

"We zijn ongelooflijk trots om de IONIQ 5 N eN1 Cup Car te onthullen, waarmee we onze toewijding aan duurzaam racen laten zien", zegt Till Wartenberg, Vice President en Head of N Brand & Motorsport. "Deze unieke elektrische racewagen toont onze geavanceerde technologie en passie voor het verleggen van de grenzen van wat EV's kunnen bereiken op het circuit." ​

De IONIQ 5 N eN1 Cup auto maakt gebruik van hetzelfde vermogenselektronicasysteem (PE) als de productie IONIQ 5 N, die beschikt over een sterkere aandrijflijn en een hogere batterijcapaciteit dan het IONIQ 5 basismodel. IONIQ 5 N is de eerste krachtige EV van het merk N met een krachtige acceleratie en een hoog vermogen van maximaal 650 pk en een hoge duurzaamheid voor intensieve circuitritten. Hij combineert vooruitstrevende technologie van Hyundai Motor's Electric Global Modular Platform (E-GMP), een robuust systeem voor thermisch batterijbeheer en een sterk regeneratief remsysteem.

Net als de bestaande Avante (Elantra) N1-klasse is de IONIQ 5 N eN1 Cup een racewagen van topklasse voor professionele rijders die uitkomen in de N1-klasse, met verbeterde circuitprestaties door gebruik te maken van slicks. De nieuwe eN1-klasse, die dit jaar wordt geïntroduceerd, zal volgens een open reglement functioneren, zodat teams met verschillende bandenproducenten kunnen concurreren zonder beperkt te zijn tot één fabrikant.

De IONIQ 5 N eN1 Cup heeft een vernieuwde bodykit, lage en brede spatborden, bredere wielbanen voor betere handling, meer downforce op de achtervleugels en verbeterde aerodynamische prestaties. Hij is lichter omdat niet-essentiële onderdelen zijn verwijderd om het basisgewicht van de raceauto te verlagen, en heeft gesmede wielen, een FRP-kap en ruiten van polycarbonaat. Toeschouwers kunnen genieten van de opwindende geluiden die worden geleverd door NGB overboost, virtual shift (N e-Shift) en gedifferentieerde en versterkte NAS+ (N Active Sound), waarbij elk raceteam zijn eigen unieke geluid kan ontwikkelen.

Voor verbeterde veiligheidsmaatregelen is de IONIQ 5 N eN1 Cup uitgerust met essentiële veiligheidselementen, zoals een rolkooi, racekuipstoelen en veiligheidsgordels. Aanvullende veiligheidsmaatregelen, waaronder o.a. specifieke brandblussers die exclusief bedoeld zijn voor elektrische branden, zijn geïmplementeerd om het hoogste veiligheidsniveau in EV-races te garanderen.

PE-systeem

Productiespecificatie IONIQ 5 N PE-systeem inclusief:

  • Motor: Voor 166 kW / 226 pk, Achter 282 kW / 383 pk (Totaal: 650 pk)
  • Batterij: 84,0 kWh
  • Omvormer: Siliciumcarbide tweefasenomvormer

Oplaadsysteem

Productiespecificatie IONIQ 5 N oplaadsysteem inclusief:

  • 800V, 400V multilaadsysteem
  • Maximale laadsnelheid: 350 kW
  • Oplaadtijd: 10~80% 18 minuten (onder optimale omstandigheden)

Ophanging

In twee richtingen verstelbare dempers

Rijhoogte en camber instelbaar

Remmen

6P gesmede remklauwen voor, 4P gesmede remklauwen achter

Banden en wielen

18" motorsport slick banden

18" 11J gesmede velgen

Buitenkant

Motorsportkit met hoge downforce en brede spatborden

Veiligheid

FIA-reglementaire standaard meerpunts gelaste rolkooi (bijlage J)

Kuipstoel, 6P veiligheidsgordel

Hoogspanningsuitschakeling

Waarschuwingsindicator hoogspanning

Verstikking brandlaag

Locatie laadpoort verplaatst

Totaal gewicht (kg)

Ca. 1.970 kg

IONIQ 5 N

technologieën

N e-Shift

N Active Sound+ (verbeterd)

N Grin Boost

N Voorbereiden van de batterij

Hyundai N Festival bevordert groei en ontwikkeling van Koreaanse motorsportcultuur

Al meer dan 20 jaar ondersteunt en organiseert Hyundai Motor verschillende racecompetities, te beginnen met het Hyundai Click Speed Festival en het Korea Speed Festival, tot het Hyundai N Festival, dat nu is uitgegroeid tot de grootste one-make raceserie voor professionele rijders in Korea.

Net als de bestaande Avante (Elantra) N1-klasse, is de eN1-klasse exclusief voor professionele rijders en is het een racevoertuig waarmee niet op de openbare weg mag worden gereden. De 'e' in eN1 verwijst naar de elektrificatie van de raceklasse en benadrukt de toewijding van Hyundai Motor aan duurzaam racen.

Het komende seizoen dient als proefperiode voor EV-races en markeert de eerste introductie van EV-races in het Hyundai N Festival. De eN1 Cup-auto wordt getest en verbeterd in de zware motorsportomgeving in de Proto-fase. Dit seizoen krijgen raceteams, piloten en marshals ook de kans om meer te leren over de EV-racecompetitie en deze verder te ontwikkelen. Bovendien zullen de oplaadinfrastructuur, brandbestrijdingsmaatregelen en noodmaatregelen verder worden ontwikkeld tijdens dit testseizoen.

Het Hyundai N Festival gaat op 27 april van start met de openingsronde op het Inje Speedium. De eN1-klasse heeft zijn officiële training tijdens de openingsronde, gevolgd door 10 races in de vijfde ronde. Het wedstrijdformaat varieert van één-op-één knock-outraces tot traditionele sprintraces, zodat je de verschillende EV-racemethoden goed kunt begrijpen en testen.

"Door middel van de eN1-klasse is het ons uiteindelijke doel om Hyundai Motor te vestigen als een echte leider in het EV-motorsportplatform, de groei en ontwikkeling van de levendige Koreaanse motorsportcultuur te bevorderen en tegelijkertijd een klinkende impact te hebben op wereldschaal," zegt Joon Park, hoofd van de N Brand Management Group. "Met de eN1-klasse zijn we klaar om de toekomst van de racerij opnieuw te definiëren en de weg vrij te maken voor een nieuw tijdperk van opwindende motorsportprestaties."

 

Over Hyundai Belux Newsroom

Hyundai Belux - Korean Motor Company is de officiële invoerder van Hyundai voor België en Luxemburg. Vermeldingen van bepaalde uitrustingen en specificaties in nieuwsberichten op deze website zijn niet bindend. Sommige verwijzingen, uitrustingen en cijfers zijn mogelijks bedoeld voor modellen buiten de Belux markt. Ook prijsstellingen, kortingen of andere acties zijn niet bindend en mogelijks beperkt in de tijd.

Hyundai Belux - Korean Motor Company est l’importateur officiel pour Hyundai en Belgique et au Luxembourg. Les informations de certains équipements et spécifications mentionnées sur ce site ne sont pas contraignantes. Certaines références, équipements et chiffres peuvent être destinés à des modèles extérieurs au marché Belux. Les prix, réductions ou autres actions ne sont pas contraignants et peuvent être limités dans le temps.

Twitter: @Hyundai_B_News

Hyundai Belux Newsroom
Korean Motor Company nv - Hyundai Belux
Pierstraat 229 - 2550 Kontich