Hyundai IONIQ 5 N uitgeroepen tot Car of the Year door TopGear.com

  • Top-performance elektrische hatch wint Car of the Year award van TopGear.com
  • IONIQ 5 N is het eerste geëlektrificeerde N-model van Hyundai
  • Game-changer wordt geprezen door TopGear juryleden voor het "omslaan van een nieuwe bladzijde" voor auto's

Leatherhead, 29 november 2023 - Hyundai's IONIQ 5 N elektrische hyper hatch heeft een blitse start gemaakt door bekroond te worden tot Car of the Year tijdens de 2023 TopGear.com Awards.

De IONIQ 5 N werd eerder dit jaar voorgesteld op het Goodwood Festival of Speed in juli, waar hij alom werd geprezen als een opwindende nieuwe optie voor autoliefhebbers die hun passie willen elektrificeren, zowel op de weg als op circuit, en als een baanbrekende technologische blauwdruk voor de EV-toekomst van de Hyundai N-divisie.

Het high-performance model combineert het Electrified-Global Modular Platform (E-GMP) van de standaard IONIQ 5 - de World Car of the Year van 2022 - met N- motorsporttechnologieën en -expertise om rijplezier naar een nieuw niveau te tillen. En het is deze niet aflatende focus op het leveren van maximaal plezier en opwinding achter het stuur die het deskundige team van TopGear's juryleden overtuigde om de auto uit te roepen tot de beste van de afgelopen 12 maanden.

TopGear journalist en Auto van het Jaar jurylid, Paul Horrell, had daarover het volgende te zeggen: "De ingenieurs van Hyundai wilden van de IONIQ 5 N een benzineauto maken, maar raakten overtuigd van de mogelijkheden van elektrificatie. Ze maakten gebruik van de digitale domeinen van een EV voor een enorme extra set instelbare parameters. Het resultaat is dat hij op de weg en op circuit doet wat je nooit zou verwachten van een grote EV... hij presteert verbluffend goed. Vergeet alle kwalificaties 'voor een EV' - het is gewoon enorm leuk; een nieuwe bladzijde voor elektrische auto's wordt hier geschreven."

Na de i20N in 2021 is de IONIQ 5 N het tweede Hyundai N model in drie jaar tijd dat wordt bekroond met de fel begeerde titel van Car of the Year van Top Gear.

Till Wartenberg, Vice President van N Brand Management & Motorsport subdivisie bij Hyundai Motor Company, zei: "Het verdienen van de titel TopGear's Car of the Year 2023 is een bewijs van Hyundai N's passie voor innovatie en toewijding aan onze klanten. De IONIQ 5 N verlegt de grenzen van technologie, prestaties en elektrificatie en biedt niet alleen opwindende avonturen op en naast het circuit, maar ook een volledig elektrische rijervaring vol emotie. We zijn dankbaar voor deze eer en blijven trouw aan onze missie om hoge prestaties aan iedereen te leveren."

Eén van de belangrijkste technische verbeteringen van de IONIQ 5 N die de jury heeft overtuigd, is een aandrijflijn die meer vermogen levert en betere prestaties levert op het gebied van batterijkoeling en remmen. De elektromotoren van de IONIQ 5 N draaien tot 21.000 tpm en leveren tot 609 pk in normale omstandigheden, of 650 pk wanneer de N Grin Boost-functie (NGB) van de auto is ingeschakeld, waardoor de acceleratie tot 10 seconden lang maximaal is. De IONIQ 5 N gaat van 0 naar 100 km/u in 3,4 seconden, aan een topsnelheid van 161 km/u op circuit.

Een onvergetelijke rit wordt gegarandeerd door een groot aantal upgrades, waaronder een versterkte stuurkolom voor verbeterde feedback, Electronic Controlled Suspension die de stijfheid van de ophanging aanpast aan de rijmodus en een reeks geavanceerde elektronische regeltechnieken in het E-GMP platform. Hoogtepunten zijn onder andere N Pedal, een intelligente softwarefunctie die zorgt voor direct indraaien en verbeterde gasgevoeligheid voor opwindend bochtenwerk, en volledig variabele N Torque Distribution voor en achter.

De IONIQ 5 N zet een nieuwe maatstaf op het vlak van emotionele betrokkenheid voor een performance EV, dankzij N e-shift, dat de achttraps transmissie met dubbele koppeling van auto's met een verbrandingsmotor simuleert. Het N Active Sound+ zet de kracht van de EV in de verf.

De prijs van TopGear.com is de meest recente erkenning voor het indrukwekkende productassortiment van Hyundai, dat het afgelopen jaar een reeks onderscheidingen heeft ontvangen. In april werd de Hyundai IONIQ 6 gekroond tot World Car of the Year, World Electric Vehicle en World Car Design of the Year, waarmee hij de prestaties van de Hyundai IONIQ 5 in 2022 evenaarde.

De IONIQ 6 werd ook uitgeroepen tot Saloon of the Year door GQ en Best Company Car door Autocar, terwijl Auto Express de TUCSON bekroonde tot Best Mid-size SUV en de New i10 tot Best City Car. De SANTA FE werd door WhatCar? uitgeroepen tot zevenzitter van het jaar, terwijl de gloednieuwe KONA en de i20 N zegevierden in de Carbuyer Awards, met respectievelijk de titel Beste kleine gezinsauto en Beste hot hatch.

Ashley Andrew, President van Hyundai & Genesis UK , zei: "De IONIQ 5 N is een game changer die echt Hyundai's technologische leiderschap laat zien, en het is echt verheugend dat zijn uitmuntendheid is erkend door de experts van TopGear. De IONIQ 5 N combineert magnifieke prestaties met precieze rijeigenschappen en oprechte emotionele betrokkenheid en brengt elektrische auto's op opwindend nieuw terrein - en toch werkt hij ook als een efficiënte familie-SUV."

De IONIQ 5 N is nog voor het einde van het jaar te bestellen aan vanafprijzen die heel binnenkort worden bekend gemaakt.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Hyundai Belux Newsroom

Hyundai Belux - Korean Motor Company is de officiële invoerder van Hyundai voor België en Luxemburg. Vermeldingen van bepaalde uitrustingen en specificaties in nieuwsberichten op deze website zijn niet bindend. Sommige verwijzingen, uitrustingen en cijfers zijn mogelijks bedoeld voor modellen buiten de Belux markt. Ook prijsstellingen, kortingen of andere acties zijn niet bindend en mogelijks beperkt in de tijd.

Hyundai Belux - Korean Motor Company est l’importateur officiel pour Hyundai en Belgique et au Luxembourg. Les informations de certains équipements et spécifications mentionnées sur ce site ne sont pas contraignantes. Certaines références, équipements et chiffres peuvent être destinés à des modèles extérieurs au marché Belux. Les prix, réductions ou autres actions ne sont pas contraignants et peuvent être limités dans le temps.

Twitter: @Hyundai_B_News

Neem contact op met

Korean Motor Company nv - Hyundai Belux Pierstraat 229 - 2550 Kontich

www.hyundai.be