Hyundai Motor en de legendarische ontwerper Giorgetto Giugiaro werken samen om de originele Pony Coupe Concept uit 1974 opnieuw te bouwen.

  • Het bedrijf werkt samen met het Italiaanse ontwerpbureau GFG Style om de auto die de Koreaanse auto-industrie op gang heeft gebracht opnieuw te bouwen als een viering van het erfgoed van het merk Hyundai.
  • De originele Pony en Pony Coupe Concept waren van invloed op Hyundai's langlopende Pony-naammerk, Hyundai's bekroonde IONIQ 5 en N Vision 74 rolling lab concept.
  • De herbouwde originele concept car debuteert in het voorjaar

SEOUL / KONTICH, 24 november, 2022 – Hyundai Motor Company heeft vandaag aangekondigd dat het gaat samenwerken met het Italiaanse ontwerpbureau GFG Style – en meer bepaald met vader en zoon-oprichters Giorgetto en Fabrizio Giugiaro - om de invloedrijke Pony Coupe Concept uit 1974 te herbouwen die de jonge Giorgetto creëerde voor Hyundai's debuut op de Turin Motor Show van 1974. Het herbouwde concept zal in het voorjaar worden getoond.

Hyundai Motor kondigde het plan aan tijdens een Design Talk in Seoul, waarbij Giorgetto en Fabrizio Giugiaro samen met Luc Donckerwolke, Chief Creative Officer van Hyundai Motor Group, en SangYup Lee, Executive Vice President en hoofd van Hyundai Motor's Global Design Center, aanwezig waren.

"We zijn ongelofelijk blij om Giorgetto en Fabrizio voor deze uitzonderlijke gelegenheid in Seoel te verwelkomen en kijken ernaar uit om met hen en GFG Style samen te werken aan dit buitengewone ontwerpproject", aldus CCO Donckerwolke. "Niet alleen heeft dit project historische waarde, maar het vertegenwoordigt ook een interculturele uitwisseling die de weg kan banen voor meer samenwerkingen in de toekomst."

"De originele Pony en Pony Coupe Concept waren een van die zeldzame creaties die de ontwerpen van niet slechts één, maar meerdere productie- en conceptvoertuigen hebben beïnvloed, waaronder onze bekroonde IONIQ 5 en de aandachttrekkende N Vision 74," aldus EVP SangYup Lee. "Omdat de oorspronkelijke conceptcar niet meer bestaat, hebben we Giorgetto Giugiaro opdracht gegeven om hem opnieuw te bouwen op basis van onze ontwerpfilosofie 'Shaping the future with legacy.'"

In 1974, toen Hyundai Motor nog aan het begin stond van de autoproductie, namen de directeuren van het bedrijf contact op met Giorgetto Giugiaro om voor te stellen het eerste onafhankelijke model van Hyundai en de eerste in massa geproduceerde auto van Korea te ontwerpen. In die tijd was er in Korea geen capaciteit voor voertuigontwerp en styling, dus gaf Hyundai Motor Giugiaro de opdracht vijf prototypes te ontwerpen, blauwdrukken te maken en te bouwen, waaronder een coupé. Tijdens het proces van ontwerpen en prototypen besloot Hyundai de Pony en de Pony Coupé te tonen op de Turijn Motor Show om het debuut van het merk op de wereldmarkt te promoten.

Met zijn wigvormige neus, ronde koplampen en origami-achtige geometrische lijnen was de Pony Coupé bedoeld voor de Noord-Amerikaanse en Europese markten, maar het project stopte in 1981 vlak voor de massaproductie in een ongunstig mondiaal economisch klimaat.

Hoewel het concept op dat moment een onvoltooide droom was, hielp de gedurfde geest ervan de Koreaanse auto-industrie op gang door rechtstreeks invloed uit te oefenen op de eerste onafhankelijke productiemodellen van Hyundai onder de naam Pony, die van 1975 tot 1990 werden verkocht over de hele wereld. De Pony Coupe Concept blijft een belangrijk onderdeel van Hyundai's nalatenschap en kenmerkt de visie van de oprichter van het bedrijf, Ju-Yung Chung.

Met de Pony Coupé Concept en de daaropvolgende Pony line-up effende oprichter Chung het pad voor de Koreaanse auto-industrie met zijn positieve instelling, gedurfd leiderschap, vastberaden geloof en ontembare ijver. Zijn leiderschap hielp Korea om uit de ontberingen van de oorlog een economische grootmacht te worden aan het eind van de 20e eeuw.

Het conceptontwerp diende ook als enorme inspiratiebron voor Giugiaro's werk aan de DeLorean DMC 12 die in 1983 debuteerde en beroemd werd in de 'Back to the Future'-films (1985-90).

De impact van de Pony en de Pony Coupe Concept is nog steeds voelbaar. In 2019 liet Hyundai Motor zich inspireren door de originele Pony voor de '45' concept car, die rechtstreeks van invloed was op de IONIQ 5, die twee jaar later debuteerde. Ook in 2021 herinterpreteerde Hyundai de originele Pony productieauto als elektrisch voertuig concept. En in 2022 knipoogde Hyundai opnieuw naar het coupéconcept met zijn populaire N Vision 74 waterstof-hybride 'rolling lab'-ontwikkelingsvoertuig.

Over zijn oorspronkelijke ontwerp zei Giugiaro: "Ik ontwierp de Hyundai Pony toen ik nog een jonge ontwerper was aan het begin van mijn carrière. Ik was erg trots dat ik de leiding had over het ontwerp van een voertuig voor een bedrijf en een land dat op het punt stond een sterk concurrerende wereldmarkt te veroveren.

Nu ben ik zeer vereerd dat Hyundai me heeft gevraagd het opnieuw te bouwen voor het nageslacht en als viering van het erfgoed van het merk."

221124 PB Samenwerking Hyundai Motor en Giorgetto Giugiaro.pdf

PDF - 180 Kb

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Hyundai Belux Newsroom

Hyundai Belux - Korean Motor Company is de officiële invoerder van Hyundai voor België en Luxemburg. Vermeldingen van bepaalde uitrustingen en specificaties in nieuwsberichten op deze website zijn niet bindend. Sommige verwijzingen, uitrustingen en cijfers zijn mogelijks bedoeld voor modellen buiten de Belux markt. Ook prijsstellingen, kortingen of andere acties zijn niet bindend en mogelijks beperkt in de tijd.

Hyundai Belux - Korean Motor Company est l’importateur officiel pour Hyundai en Belgique et au Luxembourg. Les informations de certains équipements et spécifications mentionnées sur ce site ne sont pas contraignantes. Certaines références, équipements et chiffres peuvent être destinés à des modèles extérieurs au marché Belux. Les prix, réductions ou autres actions ne sont pas contraignants et peuvent être limités dans le temps.

Twitter: @Hyundai_B_News

Neem contact op met

Korean Motor Company nv - Hyundai Belux Pierstraat 229 - 2550 Kontich

www.hyundai.be