Hyundai Motor Group lanceert 'Pleos' softwaremerk, onthult nieuwe SDV-technologieën en samenwerkingsverbanden

Chang Song, President and Head of Hyundai Motor and Kia’s Advanced Vehicle Platform (AVP) Division
Chang Song, President and Head of Hyundai Motor and Kia’s Advanced Vehicle Platform (AVP) Division
  • Hyundai Motor Group heeft zijn softwaremerk Pleos geïntroduceerd en plannen geschetst voor zijn software-centrische ecosysteem 'Cloud Mobility' tijdens de Pleos 25 developer conference.
  • Eigen voertuigbesturingssysteem onthuld om SDV-prestaties en schaalbaarheid te verbeteren op basis van E&E-architectuur
  • Pleos Connect volgende generatie infotainmentsysteem wordt gelanceerd in Q2 2026; zal worden toegepast in meer dan 20 miljoen voertuigen tegen 2030
  • Pleos Playground, een open ontwikkelplatform, opgericht om het voertuigbesturings- en app-ontwikkelingsproces te vergemakkelijken en het ecosysteem van apps voor in voertuigen te diversifiëren
  • De Next Urban Mobility Alliance van de Groep geïntroduceerd als een publiek-private samenwerking om de te verbinden en te optimaliseren
  • Plannen om SDV-ecosysteem uit te breiden onthuld, versterking samenwerking met Google, Uber, Samsung, Naver, SOCAR en Unity

SEOUL, 28 maart 2025 - Hyundai Motor Group (de Groep) introduceerde vandaag zijn nieuwe mobiliteitssoftwaremerk 'Pleos' tijdens de ontwikkelaarsconferentie 'Pleos 25' in Seoul en onthulde plannen voor samenwerking met wereldwijde partners om ecosystemen voor apps in voertuigen te verbeteren.

Het openingsevenement markeerde een belangrijke stap in de evolutie van de Groep naar een mobiliteitstechnologiebedrijf door de ontwikkelingsstatus van softwaregedefinieerde voertuigen (SDV's) te delen en plannen te onthullen voor het creëren van een app-markt en ecosysteem voor in de auto, gebaseerd op het infotainmentsysteem van de volgende generatie.

Tijdens zijn keynote speech op Pleos 25 kondigde Chang Song, President and Head of Hyundai Motor and Kia’s Advanced Vehicle Platform (AVP) Division, officieel Pleos aan, het nieuwe mobiliteitssoftwaremerk en technologieplatform van de Groep.

"In de snel veranderende auto-industrie zet de Hyundai Motor Group zich al sinds 2023 in voor de ontwikkeling van SDV. Vandaag, te beginnen met Pleos 25, transformeren we in een bedrijf dat software-gecentreerde mobiliteitservaringen biedt," aldus Song. "Ons uiteindelijke doel is Cloud Mobility, waarbij alle vormen van mobiliteit met elkaar verbonden zijn via software in de cloud, en zich in de loop van de tijd voortdurend ontwikkelen. Pleos dient om een verbonden mobiliteitservaring te creëren die zich uitstrekt van een voertuig tot wagenparken, van hardware tot software en uiteindelijk tot de gehele mobiliteitsinfrastructuur en steden."

Wat is Pleos, het softwaremerk van Hyundai Motor Group?

Pleos is een mobiliteitssoftwareplatform dat alle apparaten in beweging ondersteunt om autonoom te bewegen en slim te worden beheerd. Het verbindt transport en infrastructuur, inclusief voertuigen, om gebruikers, bedrijven en steden te helpen een vrijere, efficiëntere mobiliteitsomgeving te creëren.

Pleos is een end-to-end softwareplatform dat het volgende integreert:

  • Krachtige chips en controllers
  • Het besturingssysteem van het voertuig (Vehicle OS)
  • Infotainmentsysteem (Pleos Connect)
  • Cloudinfrastructuur
  • Vlootbeheer
  • Oplossingen voor optimalisatie van mobiliteit en logistiek

Deze technologie maakt een reeks slimme mobiliteitsfuncties mogelijk - zoals autonoom rijden, voertuigconnectiviteit, realtime gegevensanalyse en geoptimaliseerde routeplanning - die de basis vormen voor het verbeteren van de gebruikerservaring en het maximaliseren van de efficiëntie van stedelijke mobiliteitsoperaties.

Pleos is een samenstelling van het Griekse woord 'Pleo', dat 'meer' betekent, en 'OS' voor 'Operating System'. Het belichaamt de toewijding van de Groep aan het ontwikkelen van technologie, het toevoegen van gebruikersgerichte waarde aan de beweging van mensen en voorwerpen om meer bewegingsvrijheid te bereiken.

Om een softwaregerichte mobiliteitsomgeving te realiseren, werkt de groep aan de ontwikkeling van SDV's door middel van innovaties in elektrische en elektronische (E&E) architectuur, naast de ontwikkeling van Hyundai Motor Group's eigen voertuigbesturingssysteem en Pleos Connect. Dankzij deze ontwikkelingen kunnen voertuigen dienen als efficiënte en flexibele softwareplatforms en wordt de connectiviteit tussen voertuigen en infrastructuur versterkt.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van voertuig OS van de Hyundai Motor Group?

  • Hyundai Motor Group's zelfontwikkelde besturingssysteem voor voertuigbesturing, ontworpen voor softwaregedefinieerde werking
  • Maakt gebruik van een E&E-architectuur die een krachtige voertuigcomputer (HPVC) en zonespecifieke controllers combineert
  • Verbeterde systeemprestaties en stabiliteit door een modulaire, gestandaardiseerde architectuur
  • Maakt continue updates en functionele uitbreiding mogelijk door hardware- en softwareontwikkelingen te ontkoppelen

Wat is Pleos Connect?

  • Een next-gen infotainmentsysteem gebaseerd op het Android Automotive OS (AAOS), met unieke, aanpasbare en gebruiksvriendelijke functies
  • Maakt maximale openheid en schaalbaarheid van het Android-ontwikkelecosysteem mogelijk
  • Verbetert de compatibiliteit met mobiele apps voor een vertrouwde gebruikerservaring
  • Beschikt over een smartphone-achtige UI met split-view, multi-window functies en 'Gleo AI' op stemherkenning gebaseerde agentische AI voor intelligente voertuigbesturing
  • Biedt een gepersonaliseerde serviceomgeving op basis van 'Pleos ID' - een enkel, gekoppeld gebruikersprofiel dat toegankelijk is in elk voertuig dat op Pleos Connect is gebaseerd
  • Het is de bedoeling dat Pleos Connect in het tweede kwartaal van 2026 zijn debuut maakt in de auto en tegen 2030 wordt uitgebreid naar meer dan 20 miljoen voertuigen.

Wat is Pleos Playground?

  • Een open ontwikkelplatform dat externe ontwikkelaars van mobiele apps vrije toegang biedt tot eindpunten voor autosoftware: voertuigen, cloud, analyse en accessoires.
  • Biedt AAOS software development kit (SDK) en basistools, evenals de uitgebreide SDK's die Pleos Connect biedt, ontwerpgidsen, API's (Application Programming Interfaces), voorbeeldcodes en tools voor ontwikkelingsondersteuning.
  • Ontwikkelaars kunnen hun apps distribueren via de 'App Market', waar gebruikers apps gemakkelijk kunnen downloaden en bijwerken, net als in de mobiele omgeving.
  • Ondersteunt 'Plug & Play (PnP)' voor directe aansluiting van externe hardware op het voertuig zonder extra instellingen, waardoor de grens van de ontwikkeling van voertuigaccessoires wordt verlegd.

Dit open ontwikkelingsplatform kan bijdragen aan de diversificatie van het ecosysteem van apps voor in voertuigen door de barrières voor ontwikkelaars om deel te nemen aan de ontwikkeling van apps voor in voertuigen weg te nemen. Door deze open benadering kan de Groep creatieve ideeën van ontwikkelaars wereldwijd aantrekken, effectiever inspelen op de behoeften van de klant en de volgende golf van innovaties in SDV's stimuleren.

Wat is Next Urban Mobility Alliance?

De Groep introduceerde ook de 'Next Urban Mobility Alliance' (NUMA) op Pleos 25, gericht op het realiseren van een cloudgebaseerde mobiliteitsvisie door het creëren van een publiek-privaat samenwerkingsverband voor het verbinden en optimaliseren van verplaatsingen in een autonome transportomgeving. Door de samenwerking pakt NUMA maatschappelijke problemen aan zoals mobiliteitsrechten, regionale ontvolking en de klimaatcrisis om de vrijheid om te bewegen te verbeteren.

De samenwerkingsassen van NUMA:

Vrijheid om te bewegen:

  • Shucle: Een DRT-dienstenplatform (Demand-Responsive Transport) om mobiliteitsproblemen aan te pakken in gebieden met een vervoersachterstand, in samenwerking met Koreaanse lokale overheden.
  • R1' apparaat en Nano Mobility: Mobiliteitsapparaten die verbonden zijn met het Shucle-platform om verschillende soorten mobiliteitsoplossingen te bieden voor mensen met een vervoersachterstand.
  • De Groep voert aanvullende demonstraties uit van stedelijke mobiliteitsoplossingen in samenwerking met Koreaanse en Europese overheden.

Ecosysteem voor autonome voertuigen:

  • Autonomous Vehicle Foundry (AVF): Het initiatief van de Groep om elektrische voertuigen uitgerust met autonome rijtechnologieën te leveren aan wereldwijde autonome voertuigbedrijven
  • AVF biedt een geïntegreerde oplossing, bestaande uit ontwikkelingskits, vlootbeheer, productie, certificering en technische ondersteuning.
  • Noah Zych, Head of Autonomous Mobility and Delivery bij Uber, kondigde plannen aan om de robotaxi-diensten via AVF uit te breiden en wereldwijde samenwerkingsprojecten te implementeren, waarmee het partnerschap om autonome technologie te verspreiden wordt versterkt.

Ecosysteem voor toepassingen in voertuigen:

  • Wereldwijde partners kondigen plannen aan om een naadloze gebruikerservaring te creëren die voertuigen en mobiele apparaten integreert via Pleos Connect en Pleos Playground, en App Market.
  • Samsung Electronics: Jaeyeon Jung, Executive Vice President en SmartThings Head, kondigde de integratie aan van de SDV-voertuigen van de Groep met slimme huizen en mobiele apparaten via SmartThings, waardoor het gebruiksgemak via het Galaxy Find Network wordt verbeterd.
  • Google: Denis Nekliudov, Staff Software Engineer en Automotive OS Team Lead Manager, besprak het verbeteren van de gebruikerservaring in voertuigen door de integratie van AAOS met Google-services en de uitbreiding van AI-gebaseerde navigatie en infotainmentsamenwerking.
  • Naver: Jaehoo Lee, Head of App Division, schetste optimalisatieplannen voor AI, zoek-, kaart- en contentdiensten in SDV-omgeving, waarbij gepersonaliseerde diensten worden aangeboden zoals voice search en bestemmingsaanbevelingen door mobiele en voertuigervaringen met elkaar te verbinden.
  • SOCAR: CEO Jaeuk Park stelde voor het gemak van autodelen te vergroten via het SDV-platform en data-integratie, en hypergepersonaliseerde functies aan te bieden, zoals het openen van de deur en automatische stoelpositionering, gebaseerd op cloud- en gebruikersprofielintegratie.
  • Unity: Tatsuya Matsubara, APAC Head of Automotive, benadrukte de uitbreiding van de game- en contentervaring in voertuigen, waarbij entertainment op maat wordt geleverd en realtime 3D-rendering wordt geïntroduceerd in het infotainmentsysteem.

Routekaart naar autonoom rijden op niveau 2+

Hyundai Motor Group heeft ook plannen aangekondigd om tegen het einde van 2027 autonoom rijden op niveau 2+ (L2+) te implementeren. Het systeem van niveau 2+ herkent de omgeving van het voertuig via camera's en radars en neemt complexere beslissingen op basis van de dieplerende beslissingsstructuren van kunstmatige intelligentie (AI).

De Groep is van plan om de efficiëntie van AI-modellen voortdurend te optimaliseren door ze lichter te maken, terwijl de trainingsefficiëntie en -prestaties worden verbeterd door gebruik te maken van voor voertuigen geoptimaliseerde neurale verwerkingseenheden (NPU's) en grootschalige trainingsinfrastructuur. Door deze inspanningen wil de Groep zijn voertuigen laten evolueren tot zelflerende en voortdurend vooruitstrevende 'lerende machines'.

Wat gebeurde er op de Pleos 25-ontwikkelaarsconferentie?

Op Pleos 25 verkenden en engageerden deelnemers zich met SDV-technologie en het ecosysteem van apps voor in voertuigen. Het evenement bestond uit verschillende zones en sessies die de belangrijkste SDV-technologieën, het ecosysteem van apps, smart city-oplossingen en de vooruitgang van autonoom rijden belichtten. Deze omvatten:

  • SDV-zone: Kern SDV-technologieën, inclusief E&E-architectuur en infotainmentsystemen van de volgende generatie, SDV-testbedvoertuigen en Pleos Connect-gebruikerservaring
  • Pleos Connect Apps Zone: 26 partners presenteerden in-vehicle apps en diensten op basis van Pleos Connect, wisselden feedback uit en onderzochten de mogelijkheden voor uitbreiding van het app-ecosysteem.
  • Cloud Mobility Zone: toont een stedelijk mobiliteitsbesturingssysteem gebaseerd op realtime gegevens en de eigen oplossingen van de Groep. Rollen van Fleet Management System (FMS) en Transportation Management System (TMS) met datagestuurde operaties. Tentoongestelde voertuigen gekoppeld aan op realtime gebaseerde besturingssystemen en vraagafhankelijk vervoer.
  • Track Sessies: 24 ronden met presentaties over SDV-ontwikkeling en gegevensgebruik door ontwikkelaars
  • Praktijkgerichte sessies: Creëren en distribueren van voorbeeld-apps voor in de auto met behulp van Pleos Connect SDK's en API's, en mobiele SDK's

Op Pleos 25 deelde de Groep zijn software-ecosysteem gebaseerd op SDV-technologie en breidde het de mogelijkheden uit voor ontwikkelaars om direct deel te nemen. De uitbreiding van ondersteuningsprogramma's voor ontwikkelaars en partnerschappen op basis van een open ecosysteem zal worden voortgezet.

Met zijn SDx-strategie (Software-Defined Everything) wil de Groep alle mobiliteitsoplossingen, -diensten en -apparaten continu met elkaar verbinden, zodat iedereen universeel kan genieten van de vrijheid om te bewegen.

(from left) Noah Zych, Head of Autonomous Mobility and Delivery at Uber; Jaeyeon Jung, Executive Vice President and SmartThings Head at Samsung Electronics; Jaeuk Park, CEO of SOCAR; Chang Song, President and Head of Hyundai Motor and Kia’s Advanced Vehicle Platform (AVP) Division; Tatsuya Matsubara, APAC Head of Automotive at Unity; Denis Nekliudov, Staff Software Engineer and Automotive OS Team Lead Manager at Google; Jaehoo Lee, Head of App Division at Naver
(from left) Noah Zych, Head of Autonomous Mobility and Delivery at Uber; Jaeyeon Jung, Executive Vice President and SmartThings Head at Samsung Electronics; Jaeuk Park, CEO of SOCAR; Chang Song, President and Head of Hyundai Motor and Kia’s Advanced Vehicle Platform (AVP) Division; Tatsuya Matsubara, APAC Head of Automotive at Unity; Denis Nekliudov, Staff Software Engineer and Automotive OS Team Lead Manager at Google; Jaehoo Lee, Head of App Division at Naver

Over Hyundai Motor Group

Hyundai Motor Group is een wereldwijde onderneming die een waardeketen heeft gecreëerd op basis van mobiliteit, staal en bouw, evenals logistiek, financiën, IT en service. Met ongeveer 250.000 werknemers wereldwijd zijn de mobiliteitsmerken van de groep Hyundai, Kia en Genesis. Gewapend met creatief denken, coöperatieve communicatie en de wil om elke uitdaging aan te gaan, streven we naar een betere toekomst voor iedereen.

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Hyundai Belux Newsroom

Hyundai: Innovatie in Beweging

Hyundai Belux (Korean Motor Company) is de officiële invoerder van Hyundai in België en Luxemburg en een toonaangevende speler in de automobielsector. Met een breed gamma innovatieve en duurzame voertuigen zet Hyundai de toekomst van mobiliteit in beweging. De auto’s van Hyundai worden steeds slimmer, veiliger en beter verbonden, zodat rijden niet alleen efficiënter maar steeds aangenamer wordt. Hyundai is een pionier op het gebied van waterstoftechnologie en speelt een actieve rol in de uitbouw van een duurzame waterstofinfrastructuur. Maar de ambities reiken verder dan auto’s alleen. Hyundai Motor Group (de Groep) investeert wereldwijd in robotica, AI, start-ups en Urban Air Mobility, met als doel een toekomst te creëren waarin technologie en menselijke waarden hand in hand gaan.

Neem contact op met

Korean Motor Company nv - Hyundai Belux Pierstraat 229 - 2550 Kontich

www.hyundai.be