Hyundai Motorsport sluit een moeilijke finale ronde van het  2023 FIA WRC seizoen af

Hyundai Motorsport sluit een moeilijke finale ronde van het 2023 FIA WRC seizoen af

  • Hyundai Motorsport sluit een moeilijke laatste ronde van het 2023 FIA World Rally Championship (WRC) seizoen af met Esapekka Lappi en Janne Ferm als vierde in Japan
  • Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe hadden een stormachtige laatste dag, waarbij ze vier etappe-overwinningen en maximale bonuspunten van de Power Stage pakten
  • Het Hyundai Shell Mobis World Rally Team heeft dit jaar twee overwinningen en 15 podiumplaatsen behaald en zal zich nu richten op het terugkomen met een sterkere prestatie in het 2024 seizoen.

19 november 2023 - Hyundai Motorsport heeft het 2023 FIA World Rally Championship (WRC) afgesloten met een vierde plaats voor Esapekka Lappi en Janne Ferm in de Rally Japan.

De slotdag bestond uit drie proeven, die elk twee keer werden verreden, zonder middagdienst. Asahi Kougen (SS17/22, 7,52 km) opende en sloot de dag en was tevens de Power Stage van het evenement. De omstandigheden in Ena City (SS18/20, 22,92 km) en Nenoue Kougen (SS19/21, 11,60 km) bleven, door o.m. een moeilijk te voorspellen grip, heel lastig.

Lappi en Ferm werden zondagochtend onder druk gezet door een aanvallende Takamoto Katsuta, waardoor het gat tussen hen terugliep tot 16 seconden op weg naar de afgelegen bandenmontagezone. Een fantastische run door SS20 Ena City 2 was genoeg om de Japanse rijder op afstand te houden en een Hyundai Motorsport 1-2 finish in de etappe te bevestigen. De Finnen zetten vervolgens de op twee na snelste tijd neer op de laatste Power Stage van het jaar om drie bonuspunten uit het evenement te slepen.

Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe sloten een teleurstellend weekend af. Ze vielen op vrijdag terug terwijl ze op jacht waren naar de overwinning. De Belgen wonnen beide runs van Ena City en Asahi Kougen en eindigden als tweede op elke proef van Nenoue Kougen. Hun uiteindelijke resultaat van 13e weerspiegelt helaas het tempo van de Hyundai Shell Mobis World Rally Team-crew niet. Maximale punten in de Power Stage was een schrale troost voor het duo.

In totaal heeft het Hyundai Shell Mobis World Rally Team twee overwinningen, 15 podiumplaatsen en 67 etappezeges behaald in het seizoen 2023 en eindigde het als tweede in het constructeurskampioenschap. Het team zal zich nu richten op een sterkere comeback in 2024 met een nieuwe line-up en de intentie om te winnen.

Crew Notes: Esapekka Lappi/Janne Ferm (#4 Hyundai i20 N Rally1 Hybrid) 

  • Finnen vinden hun ritme op zondag en eindigen als derde in de Power Stage
  • Twee ritzeges van de crew in Japan allebei behaald in Toyota Stadium (SS8/16)

Lappi zei: "Mijn tempo werd met de dag beter. Vanochtend was ik niet echt tevreden, ik had het gevoel dat ik echt op de grens van de grip reed en ik kon de tijden van Katsuta niet evenaren, vooral niet op regenbanden. Bij het monteren van de banden hebben we de afstelling van de vering veranderd om iets anders te proberen en dat werkte. Uiteindelijk denk ik dat we op het juiste moment iets hebben gevonden om hem te stoppen, wat belangrijk was voor dat gevecht. Het is goed om de laatste rally af te sluiten zonder schade aan de auto. Ik denk dat mijn seizoen 50/50 was; in het begin leerde ik veel, het midden van het seizoen was echt goed, maar het einde was niet zo sterk. Ik kijk ernaar uit om in 2024 nog beter terug te komen."

Crew Notes: Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (#11 Hyundai i20 N Rally1 Hybrid) 

  • Vier etappe-overwinningen door Belgen op laatste dag, inclusief Power Stage van evenement
  • Neuville eindigt seizoen als derde in rijderskampioenschap
Neuville zei: "Ik ben blij dat dit event voorbij is. Het was nog steeds een leuk weekend, maar gezien de snelheid die we hebben, hadden we mee kunnen strijden voor de overwinning. Ik ben echt teleurgesteld over die fout, maar het is wat het is en ik heb mijn excuses aangeboden aan het team. We gaan volgend jaar weer een goed seizoen tegemoet; we hebben acht podiumplaatsen behaald, maar we hadden ook een paar problemen die ons belangrijke punten voor het kampioenschap hebben gekost. We mikten eigenlijk alleen op overwinningen aan het eind van het seizoen - soms lukt dat, maar soms ook niet."
Hyundai Motorsport Team Principal Cyril Abiteboul zei: "Rally Japan is een goede samenvatting van ons seizoen; een seizoen dat een aantal positieve punten heeft laten zien met onze crews en ons team dat bereid is alles te doen om te vechten voor overwinningen en een sterke snelheid heeft laten zien. We hebben echter ook een aantal kansen laten liggen, door directe fouten of door een gebrek aan vertrouwen. Dat was dit weekend het geval, ondanks het feit dat we een behoorlijk tempo lieten zien in dramatische omstandigheden en op een ondergrond waar we aan het begin van het seizoen niet zo sterk waren. Dankzij de inspanningen van ons team om de auto te ontwikkelen, hebben we dit in de loop van het jaar verbeterd. Het is een goede basis om van de pauze gebruik te maken en ons te richten op de doelen die we onszelf voor volgend jaar hebben gesteld."
Abiteboul voegde daaraan toe: "Tot slot wil ik een moment nemen om hulde te brengen aan onze teamgenoot Craig. We hebben dit seizoen een groot verlies geleden. Craig had een passie en liefde voor onze sport die hij als geen ander kon uitdrukken en hij wordt nog steeds enorm gemist door iedereen. Zijn woorden moeten dienen als inspiratie voor ons allemaal, zelfs op onze moeilijkste dagen. We hopen zijn geest, gedrevenheid en vastberadenheid met ons mee te dragen in de volgende fase van onze reis."

Final Overall Classification – Rally Japan

1

E. Evans

S. Martin

Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid

3:32:08.8

2

S. Ogier

V. Landais

Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid

+1:17.7

3

K. Rovanperä

J. Halttunen

Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid

+1:46.5

4

E. Lappi

J. Ferm

Hyundai i20 N Rally1 Hybrid

+2:50.3

5

T. Katsuta

A. Johnston

Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid

+3:10.3

6

O. Tänak

M. Järveoja

Ford Puma Rally1 Hybrid

+3:28.3

7

A. Mikkelsen

T. Eriksen

Škoda Fabia RS

+7:33.7

8

N. Gryazin

K. Aleksandrov

Škoda Fabia RS

+8:49.6

9

K. Kajetanowicz

M. Szczepaniak

Škoda Fabia RS

+19:25.9

10

H. Arai

H. Tachikui

Peugeot 208 Rally4

+22:22.72023 FIA World Rally Championship for Manufacturers’ Standings
​After round 13

1

Toyota Gazoo Racing World Rally Team

504

2

Hyundai Shell Mobis World Rally Team

399

3

M-Sport Ford World Rally Team

271

2023 FIA World Rally Championship for Drivers’ Standings
​After round 13

1

K. Rovanperä

235

2

E. Evans

191

3

T. Neuville

184

4

O. Tänak

162

5

S. Ogier

114

6

E. Lappi

98

7

T. Katsuta

89

8

D. Sordo

63

9

T. Suninen

42

All results remain subject to official FIA confirmation.

 

Over Hyundai Belux Newsroom

Hyundai Belux - Korean Motor Company is de officiële invoerder van Hyundai voor België en Luxemburg. Vermeldingen van bepaalde uitrustingen en specificaties in nieuwsberichten op deze website zijn niet bindend. Sommige verwijzingen, uitrustingen en cijfers zijn mogelijks bedoeld voor modellen buiten de Belux markt. Ook prijsstellingen, kortingen of andere acties zijn niet bindend en mogelijks beperkt in de tijd.

Hyundai Belux - Korean Motor Company est l’importateur officiel pour Hyundai en Belgique et au Luxembourg. Les informations de certains équipements et spécifications mentionnées sur ce site ne sont pas contraignantes. Certaines références, équipements et chiffres peuvent être destinés à des modèles extérieurs au marché Belux. Les prix, réductions ou autres actions ne sont pas contraignants et peuvent être limités dans le temps.

Twitter: @Hyundai_B_News

Hyundai Belux Newsroom
Korean Motor Company nv - Hyundai Belux
Pierstraat 229 - 2550 Kontich