Politie Zaventem rijdt voortaan Hyundai IONIQ 5

Politie Zaventem rijdt voortaan Hyundai IONIQ 5

De 100% elektrische Hyundai IONIQ 5 is van alle markten thuis. Zo zal hij vanaf nu ook ingezet worden als patrouillewagen door de Lokale Politie van Zaventem. Vooral zijn rijbereik en interieurruimte waren doorslaggevende factoren bij de keuze van het korps.

Kontich/Zaventem, 31 maart 2023 – Terwijl Hyundai bezig is met de lancering van IONIQ 6, weet ook de eerste telg in de IONIQ-familie steeds meer klanten te verleiden. Zo kiest nu ook het Gemeentebestuur van Zaventem voor de 100% elektrische IONIQ 5 als patrouillewagen voor de Lokale Politie. “We hebben al ervaring met elektrisch rijden en geluid- en emissieloze patrouillewagens passen perfect in de duurzame aanpak van de gemeente Zaventem,” zegt Jean-Pierre Van Thienen, Korpschef bij de Lokale Politie. “Onze nieuwe gebouwen zijn van meet af aan voorzien op elektrische wagens, met 22 kW laders en ook een 125 kW DC snellader. De uitbreiding van het elektrische wagenpark was dus voorzien.”

Garantie en ruimte

En die uitbreiding komt er nu in de vorm van een Hyundai IONIQ 5, die op 27 maart geleverd werd door Hyundai Van Mossel Zaventem. Voor de keuze van het nieuwe voertuig werd een strikt lastenboek opgesteld met daarin een reeks administratieve vereisten en ook de praktische noden van het korps. “Uit de selectie van ingediende voertuigen was de IONIQ 5 niet alleen het snelst leverbaar, geen sinecure tegenwoordig, maar hij beschikt over een uitgebreide garantie van 5 jaar zonder kilometerbeperking en ook zijn binnenruimte voldoet aan onze noden. Er wordt immers heel wat extra apparatuur ingebouwd. Onze patrouilles gaan ook steeds de baan op met alle benodigde materiaal - zoals verkeerskegels en lampen, een defibrillator en ontzettingsmateriaal - dat onontbeerlijk is voor de uitoefening van hun ambt. Ook het zitcomfort is belangrijk aangezien we werken met kogelwerende vesten en wapengordel met beenholster. Genoeg binnenruimte is dus een must,” aldus Jean-Pierre Van Thienen.

En die binnenruimte biedt IONIQ 5 dankzij het specifiek voor de 100% elektrische voertuigen van Hyundai Group ontwikkelde Electric Global Modular Platform (E-GMP). Dankzij die basis, waarin de batterijen onder de vloer ingebouwd zijn en die verder alle elementen voor de aandrijving bevat, kregen de ontwerpers van IONIQ 5 de vrijheid om een ‘Smart Living Space’ te creëren en te focussen op het maximaliseren van de binnenruimte.

Rijbereik

E-GMP biedt nog meer voordelen, zoals een performante aandrijflijn in combinatie met een batterij met een ruim bemeten capaciteit. “Onze patrouillewagens hebben niet alleen voldoende vermogen nodig, in dit geval 325 pk en een koppel van 605 Nm, maar ook een stevig rijbereik. Ze worden immers continu ingezet, en wanneer er dringende interventies nodig zijn, zijn we natuurlijk eerder bezig met zo snel en veilig mogelijk ter plaatse te geraken, eerder dan te letten op ons rijbereik,” zegt de Korpschef. “Bovendien rijden we vaak ook langere afstanden en zijn het extra gewicht van de ombouw en de slechtere stroomlijn door de zwaailichten natuurlijk niet bevorderlijk voor de zuinigheid. Daarom kozen we voor een model met het batterijpakket van 77,4 kWh.” In de meest gunstige configuratie bezorgt dat batterijpakket IONIQ 5 een WLTP-rijbereik tot 507 km, en dankzij een laadsnelheid tot 350 kW moet het nieuwe voertuig van de Politie van Zaventem in de praktijk ook perfect inzetbaar zijn voor alle opdrachten.

Deze IONIQ 5, een vierwielaangedreven versie voor een optimale grip in alle omstandigheden, werd van de nodige bijkomende uitrusting voorzien door Somati in Erembodegem, met naast de kenmerkende striping, sirene en zwaailichten ook kogelwerende elementen in de voordeuren en ingebouwde radiotoestellen en tablets. “Dat alles inbouwen in moderne auto’s die al propvol zitten met elektronica is niet eenvoudig, maar bij onze IONIQ 5 is het perfect verlopen. Bovendien is het één van de weinige elektrische auto’s die een voldoende groot sleepgewicht biedt. We kozen dan ook voor een trekhaak, zodat we er bijvoorbeeld onze dummywagen mee kunnen verplaatsen,” besluit Jean-Pierre Van Thienen.

 

 

Over Hyundai Belux Newsroom

Hyundai Belux - Korean Motor Company is de officiële invoerder van Hyundai voor België en Luxemburg. Vermeldingen van bepaalde uitrustingen en specificaties in nieuwsberichten op deze website zijn niet bindend. Sommige verwijzingen, uitrustingen en cijfers zijn mogelijks bedoeld voor modellen buiten de Belux markt. Ook prijsstellingen, kortingen of andere acties zijn niet bindend en mogelijks beperkt in de tijd.

Hyundai Belux - Korean Motor Company est l’importateur officiel pour Hyundai en Belgique et au Luxembourg. Les informations de certains équipements et spécifications mentionnées sur ce site ne sont pas contraignantes. Certaines références, équipements et chiffres peuvent être destinés à des modèles extérieurs au marché Belux. Les prix, réductions ou autres actions ne sont pas contraignants et peuvent être limités dans le temps.

Twitter: @Hyundai_B_News

Hyundai Belux Newsroom
Korean Motor Company nv - Hyundai Belux
Pierstraat 229 - 2550 Kontich