Technologie van Hyundai sensibiliseert middenvakrijders

Technologie van Hyundai sensibiliseert middenvakrijders

‘Right Lane Assist’ helpt chauffeurs tijdig rechts invoegen

Hardnekkig op het middenvak blijven rijden is volgens een enquête van VIAS de grootste ergernis op autosnelwegen. Het federale wetsvoorstel dat vanaf maandag 1 april 2019 in werking treedt moet hier een antwoord op bieden. Vanaf dan worden middenvakrijders even streng beboet als wie rechts inhaalt. Want wie rechts inhaalt, doet dat vaak omdat het middenvak bezet is en links inhalen onmogelijk is. Toch moeten we de middenvakrijders wat krediet geven, vaak doen ze het onbewust. Daarom lanceert Hyundai vandaag de ‘Right Lane Assist’, een nieuwe technologie die ervoor zorgt dat je wagen tijdig opnieuw rechts invoegt.

Boete tot 160 euro voor middenvakrijders

In november 2017 gaf een enquête van VIAS aan dat 27% van de Belgen middenvakrijders als meest irritant ervaren op de autosnelweg. Op 28 februari 2019 keurde de Kamer hierover een wetsontwerp goed dat stelt dat wie na een inhaalmanoeuvre op het middenvak blijft rijden, even zwaar bestraft zal worden als wie rechts inhaalt. Maandag 1 april treedt deze wet effectief in voege en kunnen middenvakrijders een boete krijgen tot 116 euro bij onmiddellijke inning en 160 euro bij een minnelijke schikking.

Technologie helpt onbewuste middenvakrijder

Of deze wet voldoende effect zal hebben, is een andere vraag. Het is een sterk signaal, maar vele middenvakrijders doen dit onbewust en realiseren zich te laat dat ze anderen hinderen.

Story image

Hyundai wil deze automobilisten helpen en brengt daarom de ‘Right Lane Assist’ technologie op de markt. Dit is een nieuwe actieve veiligheidsfunctie die chauffeurs aanmaant om terug rechts in te voegen van zodra dat mogelijk is. Middels een auditief signaal en trillingswaarschuwing in het stuurwiel, zal de chauffeur merken dat hij of zij niet langer op het middenvak hoeft te blijven.

Deze nieuwe functie zal er niet alleen voor zorgen dat er minder onnodig op het middenvak gereden zal worden, maar ook dat het verkeer vlotter circuleert.

Right Lane Assist: aanvulling op bestaande actieveveiligheidssystemen

De Right Lane Assist technologie is een logische aanvulling op de reeds bestaande technologieën die Hyundai onder de noemer Smartsense aanbiedt om zijn bestuurders de best mogelijke en meest veilige rijervaring te bezorgen. De Right Lane Assist  bouwt verder op de Lane Keeping Assist met Lane Departure Warning. Dankzij dit systeem krijgt de bestuurder een waarschuwing te zien en te horen als de wagen de wegmarkeringen overschrijdt zonder dat de richtingaanwijzer wordt gebruikt, en wordt het stuurwiel zachtjes gecorrigeerd om de bestuurder terug naar een veilige positie te brengen.

Autonomous Emergency Braking met voetgangerdetectie en Smart Cruise Control zijn nog enkele voorbeelden van de actieveveiligheidssystemen van Hyundai. 

De technologie zal stapsgewijs geïntroduceerd worden op modellen die vanaf nu gelanceerd worden. Zo zal de vernieuwde Ioniq (Hybrid, Plug-In en Electric) vanaf het najaar de Right Lane Assistant standaard meekrijgen. Ook toekomstige modellen zullen ermee uitgerust kunnen worden.

Over Hyundai Belux Newsroom

Hyundai Belux - Korean Motor Company is de officiële invoerder van Hyundai voor België en Luxemburg. Vermeldingen van bepaalde uitrustingen en specificaties in nieuwsberichten op deze website zijn niet bindend. Sommige verwijzingen, uitrustingen en cijfers zijn mogelijks bedoeld voor modellen buiten de Belux markt. Ook prijsstellingen, kortingen of andere acties zijn niet bindend en mogelijks beperkt in de tijd.

Hyundai Belux - Korean Motor Company est l’importateur officiel pour Hyundai en Belgique et au Luxembourg. Les informations de certains équipements et spécifications mentionnées sur ce site ne sont pas contraignantes. Certaines références, équipements et chiffres peuvent être destinés à des modèles extérieurs au marché Belux. Les prix, réductions ou autres actions ne sont pas contraignants et peuvent être limités dans le temps.

Twitter: @Hyundai_B_News

Hyundai Belux Newsroom
Korean Motor Company nv - Hyundai Belux
Pierstraat 229 - 2550 Kontich