Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe winnen de allereerste editie van de Central Europe Rally

  • Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe hebben de Central European Rally gewonnen, de 12e ronde van het FIA World Rally Championship (WRC) seizoen 2023.
  • Het prachtige resultaat op het verraderlijke asfalt markeert de tweede overwinning van de Belgen van het seizoen en de 15e podiumplaats van het team van het jaar
  • Teemu Suninen en Mikko Markkula zetten hun stabiele weekend voort met een solide rit door de resterende etappes om de zesde plaats te bevestigen.

Passau, Duitsland, 29 oktober 2023 - Hyundai Motorsport viert een fantastische overwinning op eigen bodem tijdens de Central European Rally, de 12e en voorlaatste ronde van het FIA World Rally Championship (WRC) van 2023, waar Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe op de hoogste trede van het podium zijn geëindigd.

De Belgen zegevierden na een lastige openingswedstrijd, die voor het eerst in de geschiedenis van het WRC drie verschillende landen doorkruiste (Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië). Over 18 complexe asfaltproeven was de #11 Hyundai i20 N consistent en vermeden ze de fouten die hun concurrenten op de uitdagende routes maakten.

Hun overwinning - de 15e podiumplaats van het team dit seizoen en de achtste van het jaar voor Neuville/Wydaeghe - is het bewijs van het harde werk van het team, zowel ter plaatse als in het hoofdkwartier in Alzenau. Het is ook een belangrijke overwinning dankzij de sterke aanwezigheid van Hyundai Motor Company in de regio, inclusief Hyundai Motor Europe en Hyundai Motor Deutschland, beide gevestigd in Frankfurt, en Hyundai Motor Manufacturing Czech, de eerste Hyundai-fabriek die in Europa werd gebouwd.

Het was een solide maar voorzichtige laatste dag van de Central European Rally, met als belangrijkste doel voor Neuville/Wydaeghe en teamgenoten Teemu Suninen/Mikko Markkula om veilig door de vier resterende etappes te komen. Vier etappes werden betwist over een afstand van slechts 67,24 km: Bohmerwald (SS15/17, 17,25 km) en Passauer Land (SS16/18, 16,37 km) werden beide twee keer verreden.

De voorsprong van de Belgen groeide naar 43,9 seconden voor de Power Stage, waar ze met succes vier extra punten mee naar huis namen om hun tweede overwinning van het jaar te bevestigen. Neuville staat nu slechts zeven punten los van de tweede plaats in het rijdersklassement voor de Rally Japan (16-19 november).

Suninen/Markkula sloten een succesvolle eerste test op asfalt af met de Hyundai i20 N Rally1 Hybrid. Het was een steile leercurve voor het Finse duo, dat hun tempo in drie probleemloze dagen wist te verbeteren om de auto als zesde thuis te brengen.

Crewnotities: Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (#11 Hyundai i20 N Rally1 Hybrid)

  • De overwinning van de Belgen betekent de tweede overwinning en het achtste podium van het seizoen 2023
  • Het gat naar de tweede plaats in het rijdersklassement bedraagt nu zeven punten na het succesvolle weekend.
Neuville zei: "Ik ben echt blij; het was een opluchting om de finish te halen! Het was een heel uitdagend, zwaar weekend. Over het algemeen hebben we heel goed werk geleverd; we hadden een goede consistentie en snelheid, wat zich echt uitbetaalde, en tegen het einde kon ik meer van de rally gaan genieten - vooral toen de gripomstandigheden wat stabieler werden. Dank aan iedereen - het was een echte teamprestatie dit weekend, en het is ons gelukt. Sinds Sardinië zijn we hard aan het pushen voor nog een overwinning, en die kwam er niet, ondanks vele podiumplaatsen. Om hier te winnen voor Jots Belgische fans en familie is natuurlijk geweldig - een Jot van vreugde op dit moment. We kunnen trots zijn op wat we hebben bereikt en nu kijken we uit naar het laatste evenement van het jaar en richten we ons op nog een overwinning."

Crewnotities: Teemu Suninen/Mikko Markkula (#3 Hyundai i20 N Rally1 Hybrid)

  • Finnen eindigen zesde in vierde evenement met Hyundai i20 N Rally1 Hybrid
  • Crew toonde continue verbeteringen op uitdagende asfaltwegen
Suninen zei: "Over het algemeen was de rally goed. Ik heb zo'n rally al twee jaar niet meer gereden, dus ik werd in het diepe gegooid! Elke lus was anders qua weer en omstandigheden, dus ik heb veel geleerd. Ik had op sommige plaatsen een goed tempo - zoals de tweede tijd op SS17 - maar mijn ervaring was niet genoeg om me vanaf de eerste kilometer aan te passen aan de omstandigheden van de auto. Ik wil het team bedanken, het was een geweldig seizoen. Het was leuk om halverwege het seizoen in de auto te springen en deze uitdaging aan te gaan; ik denk dat dit een goede positie is om vanaf hier verder te bouwen. Ik ben tevreden met wat ik heb gedaan, ik was ongeveer waar ik op papier had verwacht te zijn in wat voor mij de moeilijkste rally op de kalender is."
Hyundai Motorsport Team Principal Cyril Abiteboul zei: "Dit is een geweldig gevoel. Ten eerste feliciteren we Kalle Rovanpera met het behalen van zijn tweede FIA World Rally Championship-rijderstitel vandaag. Het is een indrukwekkend seizoen geweest van hem en Toyota Gazoo Racing; zij zijn duidelijk de benchmark en een die als inspiratie dient voor wat wij willen doen. Wat ons betreft was dit een erg goede rally. Het was een nieuw evenement en iedereen heeft veel energie gestoken in de voorbereiding. Veel mensen uit onze fabriek hebben dit weekend meegereden naar onze thuisrally, evenals onze collega's van Hyundai Motor Europe, Hyundai Motor Deutsch/and en Hyundai Motor Manufacturing Czech. Het was fantastisch om ze hier te hebben en dit moment met ze te delen; het is een moment dat kan bouwen aan de winnende cultuur die we nodig hebben voor wat er nog komen gaat. Voor nu feliciteren we Thierry en Martijn met hun overwinning. Ze hebben geen fouten gemaakt in een zeer uitdagend weekend. Teemu kon meer ervaring opdoen in zeer verschillende omstandigheden en het was een goede gelegenheid voor ons om zijn progressie te zien terwijl we onze volgende stappen bepalen."

Volgende rally

Het FIA World Rally Championship 2023 wordt afgesloten met de 13e ronde van het seizoen, Rally Japan, op 16-19 november.

Algemeen eindklassement - Rally van Midden-Europa

1 T. Neuville

M.Wydaeghe

Hyundai i20 N Rally1 Hybrid

2:52:39.9

2 K. Rovanperä

J. Halttunen

Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid

+57.6

3 0. Tänak

M. Jarveoja

Ford Puma Rally1 Hybrid

+1:52.8

4 S. Ogier

V. Landais

Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid

+2:08.6

5 ​ T. Katsuta

A. Johnston

Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid

+2:48.3

6 T. Suninen

M. Markkula

Hyundai i20 N Rally1 Hybrid

+3:06.3

7 ​ ​ ​ G. Munster

L. Louka

Ford Puma Rally1 Hybrid

+4:22.3

8 A. Fourmaux

A. Coria

Ford Fiesta Mkll

+11:35.8

9 N. Ciamin

Y. Roche

Skoda Fabia RS

+11:53.1

10 P. L. Loubet

B. Veillas

Ford Puma Rally1 Hybrid

+12:04.3

2023 FIA Wereldkampioenschap Rally voor constructeurs

After round 12

Toyota Gazoo Racing World Rally Team

504

2 Hyundai Shell Mobis World Rally Team

399

3 M-Sport Ford World Rally Team

271

2023 FIA Wereldkampioenschap Rally voor rijders

After round 12

K. Rovanperä

235

2 ​ E. Evans

191

3 ​ T. Neuville

184

4 O.Tanak

162

5 ​ S. Ogier

114

6 E. Lappi

98

7 ​ T. Katsuta

89

8 D. Sordo

63

9 T. Suninen

42

Alle resultaten moeten nog officieel door de FIA worden bevestigd.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Hyundai Belux Newsroom

Hyundai Belux - Korean Motor Company is de officiële invoerder van Hyundai voor België en Luxemburg. Vermeldingen van bepaalde uitrustingen en specificaties in nieuwsberichten op deze website zijn niet bindend. Sommige verwijzingen, uitrustingen en cijfers zijn mogelijks bedoeld voor modellen buiten de Belux markt. Ook prijsstellingen, kortingen of andere acties zijn niet bindend en mogelijks beperkt in de tijd.

Hyundai Belux - Korean Motor Company est l’importateur officiel pour Hyundai en Belgique et au Luxembourg. Les informations de certains équipements et spécifications mentionnées sur ce site ne sont pas contraignantes. Certaines références, équipements et chiffres peuvent être destinés à des modèles extérieurs au marché Belux. Les prix, réductions ou autres actions ne sont pas contraignants et peuvent être limités dans le temps.

Twitter: @Hyundai_B_News

Neem contact op met

Korean Motor Company nv - Hyundai Belux Pierstraat 229 - 2550 Kontich

www.hyundai.be