De toekomst van elektrische high-performance auto's: IONIQ 5 N toont zijn drie N Performance pijlers - Deel II

De toekomst van elektrische high-performance auto's: IONIQ 5 N toont zijn drie N Performance pijlers - Deel II

Offenbach, 6 november 2023 - De eerste EV van Hyundai N, de IONIQ 5 N, tilt rijplezier naar nieuwe hoogten door vast te houden aan de drie pijlers van N Performance - Corner Rascal, Racetrack Capability en Everyday Sportscar - door gebruik te maken van motorsporttechnologieën en jaren van elektrische 'Rolling Lab'-ontwikkeling. Hij luidt een nieuw tijdperk van high-performance rijden, van elektrisch rijden op de weg en op circuit zonder afbreuk te doen aan milieubewuste waarden.

De reis begon met een duidelijk concept en visie. In 2015 vestigde het merk N zijn visie op een duurzame toekomst voor de volgende generatie autoliefhebbers met de N 2025 Vision Gran Turismo. N's elektrificatiestrategie begon met het RM20e prototype en de Veloster N ETCR raceauto. In 2022 introduceerde het merk N de RN22e, een rolling lab dat is ontworpen om de elektrificatie-ervaring van N over te brengen op de eerste EV in productie van het merk, de IONIQ 5 N.

Geoptimaliseerd EV-platform: Nieuwe maatstaven in de wereld van prestatiegericht rijden

Alleen Hyundai's Electric-Global Modular Platform (E-GMP) had de ongekende prestaties van de IONIQ 5 N mogelijk kunnen maken. Na de bekroonde IONIQ 5 en IONIQ 6 brengt de IONIQ 5 N het E-GMP naar het volgende niveau, met twee elektromotoren die zijn geoptimaliseerd voor meer vermogen, koppel en respons, waardoor de basis is gelegd voor een geëlektrificeerde high-performance auto die echt 'fun to drive' is.

De E-GMP van de IONIQ 5 N is de eerste die is uitgerust met Hyundai's 84kWh-batterij van de vierde generatie, die een hoger vermogen levert dankzij een tweetraps omvormer met verbeterde energie-efficiëntie. De elektromotoren leveren tot 21.000 tpm en 478 kW / 650 pk met ingeschakelde N Grin Boost. E-GMP zorgt voor een laag zwaartepunt en een gelijkmatige gewichtsverdeling om de driveability te optimaliseren, terwijl uitgebreide verstevigingen zorgen voor een uitzonderlijke chassisdynamiek.

Racetrack Capabilities: Functies speciaal voor het rijden op circuit

Verschillende exclusieve high-performance functies geven de IONIQ 5 N zijn opwindende circuitprestaties. N Grin Boost maximaliseert de acceleratie met een vermogenstoename van 10 seconden en N Launch Control biedt drie verschillende tractieniveaus voor de snelst mogelijke start, zodat bestuurders hun auto kunnen opstarten als een professionele raceauto. Track SOC (state-of-charge) berekent automatisch het batterijverbruik per ronde.

N Battery Preconditioning stelt de temperatuur van de accucellen vooraf in op hun meest energiezuinige temperatuur. De accupreconditioneringsfunctie is opgesplitst in twee modi voor verschillende rijomstandigheden. In de modus 'Sleep' wordt de optimale temperatuur ingesteld voor onmiddellijk gebruik van maximaal vermogen, terwijl in de modus 'Track' de laagst mogelijke accutemperatuur wordt geoptimaliseerd voor een hoger aantal ronden.

N Race geeft bestuurders meer directe controle over het energieverbruik van de auto door te kiezen voor 'Sprint' of 'Endurance' rijden. Sprint' is de standaardinstelling van de IONIQ 5 N en geeft de bestuurder de voorkeur aan vol vermogen. Endurance' is een instelling die de actieradius van de auto op het circuit maximaliseert.

N Battery Preconditioning en N Race zijn een direct resultaat van de benadering van het merk N die is afgeleid van de motorsport. Dit helpt bestuurders om het energieverbruik te strategiseren om de prestaties of de levensduur te maximaliseren. Terwijl dit type instellingen normaal gesproken een team van monteurs en apparatuur zou vereisen, biedt de IONIQ 5 N het gemak van een paar drukken op de knop.

Voor de onverbiddelijke rembehoeften op het circuit hebben de Hyundai N-technici N Brake Regen ontworpen, een N-specifiek regionaal remsysteem dat speciaal voor de IONIQ 5 N is ontwikkeld om de remprestaties te verbeteren. Het biedt een maximale vertragingskracht van 0,6 G - een toonaangevend cijfer in de sector - door alleen regeneratief te remmen, en blijft ingeschakeld onder ABS-activering met een maximum van 0,2 G.

N Brake Regen fungeert als de primaire bron van remkracht, terwijl de mechanische remmen indien nodig extra remkracht toevoegen, waardoor het uithoudingsvermogen op het circuit wordt verbeterd. Bovendien zorgt het remmen met de linkervoet ervoor dat het rem- en gaspedaal tegelijkertijd werken tijdens het rijden op het circuit.

N Infotainmentsysteem (Hyundai Connected Car Navigation Cockpit (ccNC)) beschikt over de combinatie van een 12,3-inch instrumentenpaneel en een 12,3-inch infotainmentdisplay met specifieke graphics en opties voor rijden op het circuit.

Hyundai N publiceert een boeiende videoserie met drie hoofdstukken waarin de ontwikkelingsreis van de IONIQ 5 N en de drie prestatiepijlers van de N worden onthuld:

  • Corner Rascal (Hoofdstuk 1, 2 november 2023, 09.00CET)
  • Racetrack Capability (Hoofdstuk 2, 6 november 2023, 09.00CET)
  • Everyday Sportscar (Hoofdstuk 3, 9 november 2023, 09.00CET).

Disclaimer: CO2- en emissiegegevens

  • De Hyundai IONIQ 5 N wordt verwacht in Q1 2024. Het verbruik en de CO2-waarden voor dit model zijn nog niet vastgesteld.

 

Over Hyundai Belux Newsroom

Hyundai Belux - Korean Motor Company is de officiële invoerder van Hyundai voor België en Luxemburg. Vermeldingen van bepaalde uitrustingen en specificaties in nieuwsberichten op deze website zijn niet bindend. Sommige verwijzingen, uitrustingen en cijfers zijn mogelijks bedoeld voor modellen buiten de Belux markt. Ook prijsstellingen, kortingen of andere acties zijn niet bindend en mogelijks beperkt in de tijd.

Hyundai Belux - Korean Motor Company est l’importateur officiel pour Hyundai en Belgique et au Luxembourg. Les informations de certains équipements et spécifications mentionnées sur ce site ne sont pas contraignantes. Certaines références, équipements et chiffres peuvent être destinés à des modèles extérieurs au marché Belux. Les prix, réductions ou autres actions ne sont pas contraignants et peuvent être limités dans le temps.

Twitter: @Hyundai_B_News

Hyundai Belux Newsroom
Korean Motor Company nv - Hyundai Belux
Pierstraat 229 - 2550 Kontich