Het 24u-videoverhaal over een waterstofwagen, een viking en een wetenschapper.

Het 24u-videoverhaal over een waterstofwagen, een viking en een wetenschapper.

De klok rond non-stop rijden met de Hyundai ix35 FCEV resulteert in een nieuw record; Arnt-Gøran Hartvig en Marius Bornstein leggen 2.383 km af in 24u, inclusief tankbeurten. Met enkele GoPro camera’s werd alles geregistreerd. Het resultaat is een eerlijk en boeiend reisverslag.

Donderdag 6 augustus 2015 — Arnt-Gøran Hartvig en Marius Bornstein zijn twee tegenpolen, en dat is eraan te zien. Maar precies daarom vullen ze elkaar ook zo goed aan. In juni vorig jaar vormden ze al een team om met de ix35 op waterstof een record te breken door 700 km te rijden op één volle tank. En ze reden samen ook al van Oslo naar Monaco, waarbij ze enkel tankten bij de op de 2.260 km lange route beschikbare waterstofstations.

Bijna 100 km/u gemiddeld

Hartvig en Bornstein reden voor hun nieuwe missie heen en weer tussen het station in HafenCity, Hamburg en Sachsendamm in Berlijn, een afstand van ruim 300 km. Tanken met de ix35 op waterstof duurt slechts 3 minuten, waardoor er weinig tijd werd verloren en een hoge gemiddelde snelheid kon worden bereikt van net geen 100 km/u (99,29 km/u om precies te zijn). De route leidde hen zowel door stadskernen als langsheen autosnelwegen, zoals is te zien op de GoPro montage die het verloop van de missie duidelijk in beeld brengt.

Tijdens de 2.383 km lange trip toonde de ix35 FCEV zich een comfortabele reiswagen. De 136 pk sterke elektromotor garandeert dan ook vlotte prestaties (topsnelheid 160 km/u) en hij combineert een autonomie van bijna 600 km met geen enkele schadelijke uitstoot. Uit de uitlaat komt enkel zuiver water.

In de Belux is de ix35 FCEV overigens de eerste waterstofwagen die sinds deze zomer is gecommercialieerd. Hij kost 55.000 € excl BTW.

De GoPro montage is hier te bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=AYUbIdHr7aE

GoPro: The Viking & The Scientist