Van 'World Car of the Year' tot Top Gear 'Instant Icon': Hyundai wordt beloond met toonaangevende reeks awards in 2022

Van 'World Car of the Year' tot Top Gear 'Instant Icon': Hyundai wordt beloond met toonaangevende reeks awards in 2022

  • Hyundai wint tal van prijzen in heel Europa in de categorieën product, design, technologie, klantgerichtheid en duurzaamheid
  • De modellen van het IONIQ-gamma en de geëlektrificeerde, high-performance N Vision 74 kregen speciale erkenning.
  • Hyundai bouwt in 2023 verder op dat succes met de volledig nieuwe KONA en IONIQ 5 N

Kontich/Offenbach, 22 december 2022 - Hyundai Motor won dit jaar in heel Europa een indrukwekkend aantal prijzen. Zowel product, design als duurzaamheid werden onderscheiden. Zo werd de IONIQ 5 '2022 World Car of the Year' en tijdens de recente Top Gear Awards schopte de N Vision 74 'rolling lab' het tot 'Instant Icon'.

In 2022 werd Hyundai Motor Group ook uitgeroepen tot 'Autofabrikant van het Jaar' door Automobilwoche. De gerenommeerde Duitse publicatie prees de Groep voor zijn "hoogwaardige" modellen. Naast het ontvangen van onderscheidingen, had Hyundai ook reden tot feesten in Spanje. Daar werd zijn wereldwijde bestseller, de TUCSON, voor het eerst het best verkochte model over alle merken heen.

"Enkele van de grootste namen in de auto-industrie hebben Hyundai erkend voor onze prestaties, met name op het gebied van elektrificatie, technologie en duurzaamheid", aldus Michael Cole, President en CEO van Hyundai Motor Europe. "Al die successen worden onze springplank voor 2023. Volgend jaar krijgen we namelijk heel wat productlanceringen, waaronder de tweede generatie van de KONA en onze allereerste high-performance EV, de IONIQ 5 N."

Terugblik op 2022

Hoewel Hyundai in 2022 minder modellen op de markt introduceerde dan in voorgaande jaren, bleef het veel belangstelling genereren. Met de lancering van het tweede IONIQ-model, IONIQ 6, breidde Hyundai zijn productportfolio uit. Ook de RN22e en N Vision 74 'rolling labs' lieten van zich spreken, door elektrificatie te combineren met absolute topprestaties en vernieuwende technologieën.

Bekroonde EV's en prestatiemodellen

Nadat de IONIQ 5 vorig jaar al 25 prijzen in de wacht sleepte, zette het model zijn zegetocht in 2022 voort. Tijdens de NYIAS World Car Awards 2022 kreeg hij de titels 'World Car of the Year', 'World Electric Vehicle of the Year' en 'World Car Design of the Year'. Lifestyle magazine Esquire riep de IONIQ 5 uit tot 'Car of the Year' voor het doorbreken van de norm met zijn "clean design en eenvoud boven overdaad". De volledig elektrische CUV won ook 'Best Electric Car' bij de Move Electric Awards 2022 en 'UK Car of the Year' bij de UK Car of the Year Awards 2022. Bovendien, beoordeeld op veiligheid, efficiëntie, waarde, design, engineering en prestaties, noemde automagazine MotorTrend de IONIQ 5 de '2023 SUV van het jaar'.

Nog vóór zijn intrede bij de Europese dealers kreeg de IONIQ 6 ook al veel erkenning. Autobest bekroonde de Electrified Streamliner tot 'ECOBEST Best EV of 2023'. De titel werd toegekend door een onafhankelijke jury van 31 vooraanstaande autojournalisten en -experts. De IONIQ 6 kreeg de 'EV Innovation Award' in de categorie Auto/EV bij de WhichEV awards omdat het model "toont dat Hyundai-design de markt nu eerder leidt dan volgt".

De reeks prijzen voor IONIQ 6 dikt ook elders verder aan. De 'Car and Driver Automotive Design Award 2022' in Spanje en de 'Full Electric Paris Match Prize' bij de Automobile Awards in Frankrijk liegen er niet om. In Duitsland beloonden Auto Bild en Computer Bild de IONIQ 6 met de 'Connected Car Award' omdat de EV de "connectiviteit levert die van een moderne auto wordt verwacht - met innovatieve functies en intuïtieve bediening". Ook aan de overkant van de Atlantische Oceaan won het model zijn eerste prijs: 'New Car of the Year' van het Canadese magazine Le Guide de l'Auto. De hoofdredacteur van het blad noteerde dat de IONIQ 6 in het EV-segment opvalt dankzij zijn "design, rijgedrag en elektrische actieradius van bijna 500 kilometer".

In een heel ander register scoorde Hyundai met zijn opvallende brandstofcelhybride 'rolling lab' N Vision 74, die elektrificatie en hoge prestaties combineert. Top Gear noemde hem een 'Instant Icon' bij de Top Gear Awards 2022 en bij de CDN People Awards werd hij op slag 'Concept Car of the Year'.

Vorig jaar lanceerde Hyundai zijn eerste high-performance SUV, de KONA N, en die kende dan weer succes in Italië. Gekozen tot 'Auto van het Jaar' in de categorie Compact SUV door Top Gear Italia, werd het model geprezen als een "strijdlustige en flitsende crossover met geweldige prestaties en een opmerkelijke wendbaarheid en precisie".

De i20 N, vorig jaar winnaar van 'Car of the Year' bij de jaarlijkse Top Gear-awards, werd in 2022 door Auto Express in het Verenigd Koninkrijk uitgeroepen tot 'Best Hot Hatch'. Hij werd geprezen om "zijn grip in stevige bochten".

Lovenswaardig design

Naast alle product-awards liet Hyundai zich ook opmerken door zijn design. De IONIQ 5 werd uitgeroepen tot 'Car Design of the Year' bij de NYIAS World Car Awards, terwijl de STARIA, de SEVEN Concept en de IONIQ 5 Robotaxi verschillende iF Design Awards in de wacht sleepten. Zowel STARIA als SEVEN Concept en Hyundai's Trailer Drone en Plug & Drive concepten wonnen Red Dot Awards.

Als kers op de taart werd SangYup Lee, EVP en Head of Hyundai Global Design Center, tijdens de Autocar Awards uitgeroepen tot 'Design Hero of the Year' vanwege de impact die hij in zijn loopbaan heeft gehad op de wereld van autodesign. Lee's meest recente werk, met onder meer de IONIQ 5, is daar zeker niet vreemd aan.

Hoge onderscheidingen voor hightech

Ook in de technologiesector loopt Hyundai in de kijker. Het gerenommeerde blad Newsweek beloonde het merk in 2022 voor verschillende vernieuwende technologieën. Newsweek noemt Euisun Chung, Executive Chair bij Hyundai Motor Group, 'Auto Disruptors Visionary of the Year' en gaf het Engineering Team van Hyundai Motor Group de prijs 'Research and Development Team of the Year' voor zijn toonaangevende, op BEV gerichte Electric-Global Modular Platform (E-GMP).

Newsweek bekroonde Hyundai verder nog met de onderscheiding 'Powertrain of the Year' en 'Powertrain Evolution of the Year', omdat het een "400V of 800V elektrisch systeem aanbiedt dat lange afstanden en snellaadmogelijkheden mogelijk maakt", tegen tarieven die lager liggen dan die van de concurrentie.

Awards voor klantgerichtheid

In 2022 wonnen Hyundai-modellen consumentenprijzen in verschillende categorieën. Bovendien werd de TUCSON het best verkochte model van alle automerken in Spanje, te danken aan zijn ultramoderne functies, geavanceerde design en verschillende beschikbare aandrijflijnen.

Bij de trekkers werd de TUCSON Plug-in Hybrid 'PHEV Tow Car of the Year' bij What Car?. In Nederland gaf ANWB / KCK Kampioen de titel 'Trekauto van het Jaar 2022' aan de IONIQ 5 – meteen de eerste EV ooit die de prijs won.

Nog belangrijk: Hyundai-modellen werden vaak onderscheiden omdat ze waar voor hun geld bieden. De i20 N won bij de Autocar Awards 'Britain's Most Affordable Driver's Car' en werd door Auto Express uitgeroepen tot 'Best Hot Hatch'. Tegelijk werd de i30 N door het Duitse Auto Zeitung uitgeroepen tot 'Price-Performance Winner' in de 'Eifel-Meister'-test, waar hij zeven concurrenten overklaste.

Bij de Fleet News Awards in het Verenigd Koninkrijk werd de KONA Electric op zijn beurt uitgeroepen tot 'Best Zero Emission Car Under £40,000' en geprezen om zijn "realistische rijberijk, ruime koffer en stijlvol interieur". Newsweek riep Hyundai uit tot 'Best Brand for Your Buck 2022', omdat de auto's "enorme waarde bieden, met hoogwaardige uitrusting en gebruiksvriendelijke technologie tegen betaalbare prijzen".

Erkenning voor duurzaamheid

Duurzaamheid staat centraal in alles wat Hyundai doet, zeker nu het zichzelf de missie heeft opgelegd om tegen 2035 de eerste uitstootneutrale autobouwer in Europa te worden. Sinds het begin van het jaar werkt de Europese fabriek, Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC), uitsluitend op energie uit hernieuwbare bronnen. Hyundai ondersteunt ook een circulaire economie door gerecycleerde materialen te integreren in zijn producten, zoals de ECONYL®-vloermatten in de IONIQ 5 en IONIQ 6, naast andere milieuvriendelijke interieurtoetsen.

Hyundai won nog verschillende awards voor duurzaamheid. De IONIQ 5 kreeg de titel 'World Electric Vehicle of the Year' tijdens de NYIAS World Car Awards, en de ontwerpers van Hyundai werden bij de CDN People Awards gekroond tot 'Most Sustainable Design Team'.

Hyundai won een World Media Award in de categorie 'Social Good' voor de documentairefilm 'The Journey to Ithaca'. De film, geproduceerd door BBC Storyworks in samenwerking met Havas Media Germany en Innocean Worldwide, gaat over de grootste schoonmaakactie van Healthy Seas rond een verlaten viskwekerij in Griekenland. In acht dagen verwijderde een team van 45 personen 76 ton afval uit de zee, de kustlijn en de stranden. Ter ondersteuning van een circulaire economie worden verschillende soorten afval nu gerecycleerd tot nieuwe materialen.

In zijn beoordeling van het project zei de World Media Group (WMG) dat de campagne "een werkelijk positieve en aantoonbare impact voor Hyundai en Ithaca heeft gegenereerd".

Op naar 2023

Volgend jaar heeft Hyundai verschillende belangrijke productlanceringen gepland, waaronder de tweede generatie van de KONA. Daarmee wil het merk inspelen op verschillende behoeften van klanten en mikt het, net als met zijn voorganger, op een topplaats in de Europese verkooplijsten. De IONIQ 5 N wordt de eerste performance-EV, waarmee Hyundai zijn leiderschap in elektrificatie verder wil onderstrepen. Wordt vervolgd!

Disclaimer: CO2 en uitstoot gegevens

  • Elektriciteitsverbruik gecombineerd voor de Hyundai IONIQ 5 58 kWh met 2WD in kWh/100 km: 16,7; CO2-uitstoot gecombineerd in g/km: 0 (WLTP)
  • Elektriciteitsverbruik gecombineerd voor de Hyundai IONIQ 5 58 kWh met 4WD in kWh/100 km: 18. 1; CO2-uitstoot gecombineerd in g/km: 0 (WLTP)
  • Elektriciteitsverbruik gecombineerd voor de Hyundai IONIQ 5 77,4 kWh (19" lichtmetalen velgen) met 2WD in kWh/100 km: 17,0; CO2-uitstoot gecombineerd in g/km: 0 (WLTP)
  • Elektriciteitsverbruik gecombineerd voor de Hyundai IONIQ 5 77,4 kWh (20" lichtmetalen velgen) met 2WD in kWh/100 km: 18. 0; gecombineerde CO2-uitstoot in g/km: 0 (WLTP)
  • Elektriciteitsverbruik gecombineerd voor de Hyundai IONIQ 5 77,4 kWh (19" lichtmetalen velgen) met 4WD in kWh/100 km: 17,9; gecombineerde CO2-uitstoot in g/km: 0 (WLTP)
  • Elektriciteitsverbruik gecombineerd voor de Hyundai IONIQ 5 77. 4 kWh (20" lichtmetalen velgen) met 4WD in kWh/100 km: 19,1; CO2-uitstoot gecombineerd in g/km: 0 (WLTP)
  • Elektriciteitsverbruik gecombineerd voor de Hyundai IONIQ 6 53 kWh met 2WD in kWh/100 km: 13,9; CO2-uitstoot gecombineerd in g/km: 0 (WLTP)

 

 

Over Hyundai Belux Newsroom

Hyundai Belux - Korean Motor Company is de officiële invoerder van Hyundai voor België en Luxemburg. Vermeldingen van bepaalde uitrustingen en specificaties in nieuwsberichten op deze website zijn niet bindend. Sommige verwijzingen, uitrustingen en cijfers zijn mogelijks bedoeld voor modellen buiten de Belux markt. Ook prijsstellingen, kortingen of andere acties zijn niet bindend en mogelijks beperkt in de tijd.

Hyundai Belux - Korean Motor Company est l’importateur officiel pour Hyundai en Belgique et au Luxembourg. Les informations de certains équipements et spécifications mentionnées sur ce site ne sont pas contraignantes. Certaines références, équipements et chiffres peuvent être destinés à des modèles extérieurs au marché Belux. Les prix, réductions ou autres actions ne sont pas contraignants et peuvent être limités dans le temps.

Twitter: @Hyundai_B_News

Hyundai Belux Newsroom
Korean Motor Company nv - Hyundai Belux
Pierstraat 229 - 2550 Kontich